2. feb, 2018

Boken om Vietnam

Boken om Vietnam er i bokhandelen! For forfatteren var det en spennende utfordring å skrive den. Og spenningen får du del i -  fra første til siste side!

Jagerflygere fra henholdsvis USA og Vietnam er i dag bestevenner, etter å ha utkjempet luftkamper mot hverandre over Nord-Vietnam våren 1972. Nguyen Hong My ble skutt ned av et amerikansk kampfly, men reddet seg i fallskjerm. Han sier til bokens forfatter i et intervju i Hanoi: «Vi var aldri virkelige fiender. -War is not a personal thing.»

Atten år før luftkampene hadde franske napalmbomber massakrert lokalbefolkningen i en thai-landsby i det nordlige av landet. Dette er en historie som i over 60 år har vært ukjent i internasjonal litteratur.

Einar Kr. Holtet er den første norske forfatter som beskriver de dramatiske hendelsene i landsbyen Noong Chew den 25. april 1954. Dette ble Frankrikes militære skamplett, slik også amerikanerne pådro seg sin – i My Lai 1968. Forskjellen er at den franske skampletten ikke har vært kjent i Norge –  før nå. I boken skildrer Holtet sine opplevelser under et besøk i franskmennenes skjebnearena Dien Bien Phu. 

Forfatteren startet i stillingen Eliane I i det gamle slagfeltet. Han kjørte grenseveien mot vest:

-          «..... fulgte Highway 270 nesten seks kilometer mot vest i retning av grensepasseringen mot Laos. Grønne rismarker strakte seg vidt utover på begge sider, med en frodighet som minner om åkrene ved My Lai. Jeg stanset ved et gyllent minnesmerke under palmene. Det står som et minne om grusomhetene i 1954, under de siste franske krampetrekninger».

I My Lai lenger sør i landet intervjuet han overlevende fra massakren i My Lai i 1968. Denne hendelsen var med på å snu den amerikanske stemningen – fra «The American War» til fredsslutningen og soldatenes hjemreise våren 1975.

Musikeren Wolfgang Plagge sammenfatter i denne boken et bilde på de historiske stormer som har rast i Vietnam gjennom tidene:

«Den fascinerende blandingen av kristent og buddhistisk tankegods i landet, og en utrolig evne hos vietnameserne til å gå videre i livet – uansett hva som har vært – er kanskje i seg selv et bevis på at stormer aldri varer.»

-----

Over fjellene, mellom jungelåsene i det indre av Vietnam, driver lette tåkeskyer idet solen bryter frem om morgenen.

Vi ser et land som i dag åpner for internasjonale investeringer og som sikrer seg støtte blant gamle fiender: Dette er politikkens vesen.  Dette er det muliges kunst.

Dagens Vietnam er et samfunn i sterk vekst. Turister og næringsliv i Norge og resten av verden opplever dette krigsskadede landet som en fredens oase. Stadig flere flytter dit for å bo der.

Likevel: Vietnam er én av bare fem stater i verden med kommunistisk ettpartistyre.
Forfatteren stiller spørsmålet: - Er det
farlig for regimet i Hanoi å planlegge for demokrati? Ettparti-systemet kunne erstattes med en skandinavisk modell, som også har «sosial» som en del av navnet. 

Men ettpartiregjeringen i Hanoi tviholder på makten. Flere politiske partier i et land betyr da virkelig ikke «alles kamp mot alle», for å låne en beskrivelse gitt av den engelske filosofen Thomas Hobbes (1588 – 1679).